Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2017. godinu

ZAGREB, 22. ožujka 2018. godine – Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI, www.zosi.hr), u suradnji s partnerima te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, ponovno pokreće dodjelu nagrada poslodavcima koji posebnu pozornost pridaju zapošljavanju osoba s invaliditetom. Nagradom se žele istaknuti poslodavci s pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba s invaliditetom te se želi postići da se zapošljavanje osoba s invaliditetom stavi u pozitivan kontekst ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada na osnovi specifičnih znanja i vještina. Uključivanjem osoba s invaliditetom u radnu sredinu poslodavci promiču poštivanje različitosti na radnom mjestu. Poslodavci koji su prepoznali kvalitete i mogućnosti osoba s invaliditetom te su im osigurali radna mjesta koja najbolje odgovaraju njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti potencijalni su dobitnici nagrade.

Zajedno sa SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao te Institutom za razvoj tržišta rada bit će dodijeljene nagrade u 6 kategorija: mikro poduzetnici, mali poduzetnici, srednji poduzetnici, veliki poduzetnici, poslodavac iz državnog i javnog sektora te primjer dobre prakse. U krug potencijalnih dobitnika nagrada kvalificirala su se 23 poslodavca iz 14 gradova. Pobjednicima u pojedinoj kategoriji bit će uručena plaketa te umjetničko djelo Alena Kasumovića, akademskog slikara s invaliditetom.

Među potencijalne dobitnike uvrštene su samo tvrtke i druge organizacije koje zakonom propisanu kvotu ispunjavaju isključivo zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Uži izbor potencijalnih dobitnika napravljen je na temelju podataka Službe za kontrolu kvotnog zapošljavanja ZOSI-a. Predstavnici ZOSI-a će obići sve poslodavce i na licu mjesta se uvjeriti kako zapošljavanje osoba s invaliditetom funkcionira u praksi. Osim kvantitativnih podataka koji pokazuju ispunjenje kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom, želi se analizirati veza između specifičnih uvjeta radnog okruženja i psihosocijalnih aspekta rada u procesu zapošljavanja te radnom procesu osoba s invaliditetom. U skladu s tim, nastojat će se utvrditi usklađenost očekivanja kako poslodavca, tako i osoba s invaliditetom sa zahtjevima djelatnosti koju tvrtka ili organizacija obavlja. Kategorija „Primjer dobre prakse“ nije bazirana isključivo na zapošljavanju osoba s invaliditetom i ispunjavanju kvote, nego su to poslodavci koji su svojim odnosom prema zaposlenim osoba s invaliditetom pokazali da su spremni učiniti korak ili nekoliko koraka više kako bi se osobe s invaliditetom što bolje uklopile u radno okruženje. Nagrađuje se trud ne samo u zapošljavanju već i održavanju njihovog zaposlenja.

Ravnateljica ZOSI-a Damira Benc je naglasila kako je nagrada poslodavcu godine za osobe s invaliditetom još jedna korak u smjeru senzibilizacije našeg društva za mogućnosti i potrebe osoba s invaliditetom. „Želja nam je da se sve osobe s invaliditetom, koje to žele i kojima njihov invaliditet dopušta, aktivno uključe na tržište rada i nađu posao. To je jedan od najboljih načina integracije osoba s invaliditetom u društvo jer im podiže samopouzdanje, financijski ih osnažuje te omogućuje samostalnost. Želimo da naše društvo postane društvo pune integracije osoba s invaliditetom“, dodala je Benc.