Osigurane prakse za studente s invaliditetom u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi

09.06.2021. 14:52

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje podržao je 9. izdanje projekta Iskustvo zlata vrijedi, u sklopu kojeg je 8. lipnja održana svečana dodjela praksi za studente s invaliditetom i studente slabijega materijalnog statusa. 

Organizatori projekta, Poslovni dnevnik i Udruga Marion 2013. godine pokrenuli su projekt s ciljem da najosjetljivijoj skupini studenata olakšaju ulazak na tržište rada i pomognu u prvim poslovnim koracima. Projekt okuplja mrežu poslodavaca koji su uvidjeli važnost društveno odgovornog poslovanja i prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju inkluzivnijeg i održivijeg društva za buduće generacije te su spremni biti prva stepenica u stjecanju radnog iskustva i oblikovanja daljnje profesionalne karijere ovih mladih ljudi.

Projekt se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dok će praksu studenata omogućiti tvrtke AD Plastika, Adria Media, Hrvatska lutrija, Ina, Tokić i Bauerfeind. Partnerima poslodavcima i pokroviteljima uručene su prigodne zahvalnice za izniman doprinos projektu.

Događanje je otvorila ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te naglasila kako je pandemijska godina iza nas stavila je u fokus ljude, naučila nas koliko je zahtjevno, ali prije svega neophodno osigurati redovite aktivnosti, kako bi usluge i prava bila dostupna za svakog pojedinca.

Pixsell

Izvor: Pixsell

„Upravo nas je ova kriza potakla da prilagodimo postojeće mjere, i učinimo ih učinkovitima u suzbijanju bolesti i njenih negativnih posljedica. U sklopu mjera Vlada Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa donesene su mjere za održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom. Prošireni su uvjeti za korištenje postojećih poticaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te su uvedeni novi poticaji, čime je olakšano njihovo korištenje i povećan broj korisnika. Također je osigurana novčana pomoć za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom u potresom pogođenim područjima.

Ponosna sam, što smo u kontinuitetu i bez zastoja provodili djelatnosti i pritom maksimalno olakšali postupak pružanja usluge uz minimalan angažman korisnika, kako bi se ispunile pretpostavke za unapređenje kvalitete života naših korisnika“ izjavila je Damira Benc.

Uputila je srdačne čestitke i riječi ohrabrenja za sve one koji su sudjelovali u ovom projektu.

Svečano proglašenje svojim su nastupom uljepšale gluhe violinistice Ivana Feljan i Đurđica Šakić, koje su pod vodstvom Renate Novoselec, začetnice projekta Violinmusic4all, odsvirale skladbu O sole mio.

Na kraju događanja Dominik Janović, svestrani mladić koji danas radi u Večernjem listu, održao je motivacijski govor u kojem je poručio mladima s invaliditetom da je važno znati da nisu sami i kako na putu ka cilju uvijek mogu računati na pomoć.