Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2017. godinu

ZAGREB, 4. svibnja 2018. godine – Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI, www.zosi.hr), u suradnji s partnerima te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, ponovno je pokrenuo dodjelu nagrada poslodavcima koji posebnu pozornost pridaju zapošljavanju osoba s invaliditetom. Zajedno sa SOIH – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao te Institutom za razvoj tržišta dodijeljene su nagrade u 6 kategorija: mikro poduzetnici, mali poduzetnici, srednji poduzetnici, veliki poduzetnici, poslodavac iz državnog, javnog i lokalnog sektora te primjer dobre prakse. Dobitnici su izabrani između 20 poslodavca iz 16 gradova. Pobjednicima u pojedinoj kategoriji uručene su plakete te slike Alena Kasumovića, akademskog umjetnika s invaliditetom.

Nagradom se žele istaknuti poslodavci s pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba s invaliditetom te se želi postići da se zapošljavanje osoba s invaliditetom stavi u pozitivan kontekst ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada na osnovi specifičnih znanja i vještina. Uključivanjem osoba s invaliditetom u radnu sredinu poslodavci promiču poštivanje različitosti na radnom mjestu. Poslodavci koji su prepoznali kvalitete i mogućnosti osoba s invaliditetom te su im osigurali radna mjesta koja najbolje odgovaraju njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti potencijalni su dobitnici nagrade.

Među potencijalne dobitnike nagrade uvrštene su samo tvrtke i druge organizacije koje zakonom propisanu kvotu ispunjavaju isključivo zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Uži izbor potencijalnih dobitnika napravljen je na temelju podataka Službe za kontrolu kvotnog zapošljavanja ZOSI-a. Predstavnici ZOSI-a su obišli sve poslodavce i na licu mjesta se uvjerili kako zapošljavanje osoba s invaliditetom funkcionira u praksi. Nagrađuje se trud ne samo u zapošljavanju osoba s invaliditetom, nego i održavanje njihovog zaposlenja.

Dobitnici nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2017 godinu su:

Državni, javni i lokalni sektor – Makarski komunalac d.o.o. iz Makarske

Mikro poduzetnik – Punkt d.o.o. iz Pule

Mali poduzetnik – Bijela harmonija d.o.o. iz Zagreba

Srednji poduzetnik – Parkovi plus d.o.o. iz Rijeke

Veliki poduzetnik – DI Klana d.d. iz Klane

Primjer dobre prakse – Galeb d.d. iz Omiša

Ravnateljica ZOSI-a Damira Benc je rekla da se ponovnom uspostavom nagrade poslodavcu godine za zapošljavanje osoba s invaliditetom željelo dodatno senzibilizirati najšira javnost za mogućnosti i potrebe osoba s invaliditetom. „Gotovo sve osobe s invaliditetom mogu naći svoje mjesto u svijetu rada. Naša je dužnost i obaveza da im u tome pomognemo. Aktivno sudjelovanje u svijetu rada je jedan od najboljih načina integracije osoba s invaliditetom u društvo jer im podiže samopouzdanje, financijski ih osnažuje te omogućuje samostalnost. Želimo dati svoj aktivni doprinos da naše društvo postane društvo pune integracije osoba s invaliditetom“, dodala je Benc.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo što se, nakon nekoliko godina, nagrada ponovno dodjeljuje jer je riječ o projektu koji je dio UN-ova programa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Istaknuo je da je u Očevidniku zaposlenih i samozaposlenih osoba s invaliditetom evidentirano oko 10.000 osoba, ali da je cilj Vlade Republike Hrvatske dodatno poticati njihovo zapošljavanje. „Novac prikupljen od neispunjavanja kvotnog zapošljavanja koristi se za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prošle godine dodijelili smo preko 70 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, od toga oko 43 milijuna kuna dodijelili smo zaštitnim radionicama, a 28 milijuna kuna za inovativno zapošljavanje“, rekao je ministar Pavić i pojasnio da Hrvatska ima najširi sustav zamjenskih kvota u Europskoj uniji.

Nagrade su, osim ministra Pavića, najboljim poslodavcima u pojedinoj kategoriji uručili ravnateljica ZOSI-ja Damira Benc, državna tajnica Majda Burić, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, posebni savjetnik ministra Ante Vučić te savjetnica glavnog direktora HUP – a Milica Jovanović.

Na svečanosti su sudjelovali i ravnatelj HZMO – a Josip Aladrović, ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina Ivan Madunić, te ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović.

Inkluzivna glazbena skupina „Deaf Band Dlan“, svojim je nastupom na kraju pridonijela ugodnoj atmosferi i podizanju svijesti o mogućnostima osoba s invaliditetom.