Podrška poslodavcima u ostvarivanju preduvjeta za zdrava radna mjesta i očuvanje zdravlja radnika u proizvodnim procesima

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je u partnerstvu s poduzećem Ivančica d.d. i Ustanovom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, proveo projekt pod nazivom „Kineziologija rada – prevencija mišićno-koštanih poremećaja: Pravilnim navikama do očuvanja radnih sposobnosti i povećane radne učinkovitosti“.

Glavni je cilj projekta doprinijeti unaprjeđenju zdravlja radnika i prevenciji mišićno-koštanih poremećaja, čime se dugoročno utječe na očuvanje radne sposobnosti, produženje radnog vijeka i povećanje radne učinkovitosti radnika.

Kao rezultat projekta nastao je priručnik „Kineziologija rada: Pravilni položaji i pokreti tijela u proizvodnim procesima“. Priručnik je izrađen u cilju djelovanja na primarnu i sekundarnu prevenciju mišićno-koštanih poremećaja uzrokovanih ili povezanih s radom i s njima povezanih invaliditeta zaposlenika u proizvodnim procesima.

U priručniku su predstavljeni najčešći mehanizmi nastanka ozljeda, kao i najučinkovitiji mehanizmi očuvanja zdravlja mišićno-koštanog sustava zaposlenika u proizvodnim procesima. Koristan je materijal kao podrška poslodavcima i edukacija radnika u proizvodnim procesima o sigurnim i ekonomičnim tehnikama obavljanja posla sa stajališta držanja tijela radi prevencije mišićno-koštanih poremećaja i s njima povezanih invaliditeta, s namjerom djelovanja na smanjenje broja i duljine bolovanja i doprinosa što duljem ostanku radnika u svijetu rada.