12. Kongres hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem i 11. Kongres pedijatrijskog društva hrvatske udruge medicinskih sestara

Opatija, 13. – 16. listopada 2016. godine

U Opatiji je od 13. do 16. listopada 2016. godine održan 12. Kongres hrvatskog pedijatrijskog društva (HPD) s međunarodnim sudjelovanjem i 11. Kongres pedijatrijskog društva hrvatske udruge medicinskih sestara (PDHUMS) u organizaciji Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Pedijatrijskog društva hrvatske udruge medicinskih sestara i Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Skup je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Četverodnevnom kongresu je prisustvovalo više od 800 specijalista i specijalizanata pedijatrije iz primarne zaštite i bolničke zaštite, medicinske pedijatrijske sestre i kolege srodnih struka iz svih krajeva Republike Hrvatske i inozemstva. Ovakvi kongresi hrvatskih pedijatara i pedijatrijskih medicinskih sestara se tradicionalno održavaju svake dvije godine, okupljaju stručnjake i najznačajniji su skupovi posvećeni zdravlju djece u Hrvatskoj. Uz hrvatske stručnjake na kongresu su sudjelovali i predstavnici Europskog pedijatrijskog društva i Europske pedijatrijske akademije.

Izlaganja na kongresu bila su podijeljena na predavanja subspecijalističkih društava i sekcija, na kratka usmena priopćenja i na izlaganja posterima koji su se obilazili uz vodstvo mentora i nazočnost autora.

Na simpoziju su učestvovali viši vještaci Središnjeg ureda Zagreb Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te su održali 16. listopada 2016. jednosatno usmeno izlaganje koje je u programu navedeno kao „Aktualna tema“. Naslov predavanja je bio „PRAVA DJETETA IZ SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI – INTERDISCIPLINARNI PRISTUP SREDIŠNJEG UREDA ZAVODA ZA VJEŠTAČENJE, PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM“.  

Izlaganje teme i predavanja je interdisciplinarno podijeljeno između 4 koautora: prof. dr. sc. Ljerke Cvitanović-Šojat, mr. sc. Dubravke Došen, prof. logopeda Danijele Gavrić i dipl. socijalne radnice Ružice Dulić. Nakon predavanja je ostavljeno dovoljno vremena za diskusiju, pitanja, komentare i neposrednu razmjenu iskustava. Vrlo živa diskusija morala je biti prekinuta zbog odvijanja daljnjeg programa predavanja, ali se nastavila u prostorima kongresa sa svim predavačima Aktualne teme.

Sažetak izlaganja objavljen je u Paediatr Ctoat 2016; 60 (suppl 3):228-229

Ljerka Cvitanović-Šojat

Dubravka Došen

Danijela Gavrić

Ružica Dulić

http://www.pedijatrijski-kongres.org/