Održana završna svečanost šestog izdanja društveno odgovornog projekta „Iskustvo zlata vrijedi”

Dana 6. srpnja 2018. godine u hotelu The Westin Zagreb održana je završna svečanost šestog izdanja društveno odgovornog projekta „Iskustvo zlata vrijedi“ u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Projekt „Iskustvo zlata vrijedi“ organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Zavod) te je omogućio studentima s invaliditetom i studenima slabijeg imovinskog statusa da ostvare praksu kod partnerskih tvrtki, kako bi im se olakšao pristup i daljnje sudjelovanje na tržištu rada.

U posljednjih 6 godina više od 20 kompanija sudjelovalo je u ovom projektu, dok je 70 studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima. Ovaj podatak ukazuje kako poslodavci polako, ali sigurno ruše vlastite barijere te mijenjaju stav javnosti prema izazovima s kojima se susreće ovaj, specifičan dio studentske populacije.

Uzimajući u obzir važnost svrhe projekta i njegovih dosadašnjih rezultata, Zavod se i ove godine rado odazvao pozivu za suradnjom, kojom se potiče uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. Provedba ovog projekta za Zavod predstavlja poticaj za daljnji razvoj suradnje s poslodavcima, koji čine ključne aktere u uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada.

Svečanu dodjelu otvorio je domaćin Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Uz ravnateljicu Zavoda, Damiru Benc događanje su pozdravili Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Partnerskim tvrtkama koje su podržale ovogodišnje izdanje projekta „Iskustvo zlata vrijedi“ te šestero odabranih studenata dodijeljena su priznanja i prakse. Poslodavce koji su otvorili svoja vrata studentima predstavljaju; Atlantic Grupa d.d., Hrvatska Lutrija d.o.o., INA – Industrija nafte d.d., Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO i Optometrika d.o.o (Livision optika). Tvrtkama King ICT, PBZ CO, Bernarda d.o.o. i Drvna industrija Klana d.d. dodijeljena je zahvalnica za sudjelovanje u projektu.

Realizaciji ovog projekta prethodio je niz zajedničkih aktivnosti svih dionika u projektu, koje su ostvarile značajan utjecaj na podizanje svijesti o mogućnostima, kompetencijama osoba s invaliditetom. Prije svega, svijesti samih poslodavaca koji će vlastitim primjerom ohrabriti i druge te osigurati održivost rezultata ovog projekta kroz preuzimanje dobre prakse u području zapošljavanja osoba s invaliditetom.

FOTOGRAFIJE: Pixell/Žarko Bašić