Razumnom prilagodbom radnog mjesta do inovacija

U dvorani Ericsson Nikola Tesla danas je predstavljen Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacija EVA – Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant.

Na otvorenju događanja ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc i direktorica Društva Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević istaknule su važnost dobre suradnje u razvoju održivog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom. Predstavljanje je otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, koji podržao projekte, kao jednu od niza aktivnosti koje se dotiču zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Više od 40 organizacija sudjelovalo je na živopisnom predstavljanju projekata stručnih timova koji su kroz 2018. godinu razvili alate koji će sasvim sigurno dugoročno pokazati nemjerljive vrijednosti za zajednicu.

Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta je nastao temeljem dosadašnjih iskustava u radu s poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te potrebi da se osigura sustavna i kontinuirana podrška u planiranju i izvedbi prilagodbe radnog mjesta prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje.

Priručnik obuhvaća primjenjive savjete i prikazuje primjenu razumne prilagodbe u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom.

Pozitivan primjer sveobuhvatne suradnje u vezi s korištenjem mjera sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavlja Ericsson Nikola Tesla d.d.. Poslodavac koji je pokazao inovativan pristup u upravljanju organizacijskim promjenama, uvažavajući pritom kvalitete, potencijal i vrijednosti osoba s invaliditetom. Prije nešto više od godinu dana, Hrvoje Katić postao je dio kompanije i upravo je on začetnik ideje o glasovno-kontroliranom sučelju namijenjenom osobama s oštećenjem vida s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija, naziva EVA. Sve mogućnosti i primjenu EVA-e u svakodnevnom životu Hrvoje je s kolegama prezentirao na današnjem događanju.

Za sve koji nisu bili na predstavljanju i ugrabili tiskani primjerak, Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta dostupan je online te će do novog izdanja služiti kao koristan alat poslodavcima koji su u procesu zapošljavanja i uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje.

Fotografije: MRMS