Dodijeljena priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

Ravnateljica Benc, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano su dodijelili priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

Zavod dodjeljuje priznanje poslodavcima koji su prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time posljedično jačanju njihove zaposlenosti.

Zavod nastoji proaktivno odgovoriti na potencijalna pitanja koja se mogu pojaviti u procesu zapošljavanja i na radnom mjestu, jednako za osobe s invaliditetom i poslodavce te kroz financijsku, stručnu i tehničku podršku osigurati resurse za pristupačno i prikladno okruženje za svakog pojedinca, poručila je ravnateljica Benc.

Ministar Aladrović istaknuo je kako su nagrađeni poslodavci kroz svoj primjer poslovanja pokazali kako je uključivanje osoba s invaliditetom u radnu sredinu i promicanje različitosti moguće primijeniti na obostranu korist i zadovoljstvo. Naglasio je kako je doprinos ovakvih poslodavaca u uklanjanju prepreka i mijenjanje percepcije javnosti o mogućnostima osoba s invaliditetom od iznimnog značaja.

Zavod je u 2020. godini ukupno ispatio 109,7 milijuna kuna za poticaje, što je povećanje od 126,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Poticaji su isplaćeni za 476 poslodavaca, odnosno 1.513 osoba s invaliditetom.

Projektom Poslodavac godine za osobe s invaliditetom žele se istaknuti poslodavci koji svojim primjerom pokazuju kako način na koji zapošljavaju i posluju, njegujući pritom različitost, solidarnost i ljudska prava, razvijaju razumijevanje i pozitivniji stav prema zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Poslodavci godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu su:

Mikro poslodavac:

QUAHWA d.o.o. iz Zagreba –  Od ukupno 11 zaposlenih, zaposleno je 6 osoba s invaliditetom

Mali poslodavac:

ELEKTROIMPEX d.o.o. iz Pule – Zapošljava ukupno 20 osoba, od čega 3 osobe s invaliditetom.

Srednji poslodavac:

TPK NOVA d.o.o. iz Zagreba Zapošljava 90 radnika, od toga  4 osobe s invaliditetom.

Veliki poslodavac:

GENERA d.d. iz Kalinovice – Zapošljava u prosjeku više od 260 osoba, od toga 9 osoba s invaliditetom.

Poslodavac javnog sektora:

FLORA VTC d.o.o. iz Virovitice – Zapošljavaju 6 osoba s invaliditetom od ukupno 156 radnika.

Primjer dobre prakse:

HT d.d. iz Zagreba –. U prosjeku zapošljava oko 4 200 osoba, od toga više od 40 osoba s invaliditetom.

(Izvor: HINA)