Pomoćnik Alen Kolar i Marijana Blažanović o sustavu zapošljavanja osoba s invaliditetom u „Dobar dan, Hrvatska“ (HRT) – 01.05.2019.

Pomoćnik ravnateljice za sustav zapošljavanja Alen Kolar i kolegica Marijana Blažanović 01. svibnja gostovali su u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ u kojoj su zajedno s Markom Arambašićem (ZET) te Maricom Mirić (SOIH) govorili o unapređenju sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, unutar kojeg su u proteklih 5 godina ostvareni veliki iskoraci, kako u pogledu konzistentnog razvoja i primjene usvojenih propisa, izrade učinkovitih mjera, ali i sveobuhvatnije stručne i financijske podrške u njihovoj provedbi.

Pomoćnik Kolar osvrnuo se prije svega na poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dostupnima za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju, te zaštitne i integrativne radionice. Opseg mjera koje poslodavci primjenjuju, značajno doprinose sposobnosti osoba s invaliditetom da pronađu i održe posao na otvorenom tržištu rada, s obzirom na to da je njihov osnovni cilj osigurati osobama s invaliditetom pristup zapošljavanju, obrazovanju, dodatnim usavršavanjima i prekvalifikacijama u skladu s potrebama radnog mjesta. U odnosu na realne potrebe okruženja, visina dodijeljenih sredstava raste iz godine u godinu. Tako je u 2017. godini Zavod dodijelio više od 79 milijuna kuna poticaja, dok je u razdoblju 2018. godine poslodavcima isplaćeno više od 101,6 milijuna kuna.

Marijana Blažanović, govorila je o procesu školovanja i zapošljavanja iz perspektive osobe s invaliditetom. Naglasila je važnost podrške u planiranju i izvedbi prilagodbe radnog mjesta prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje i utjecaju podrške radne okoline na održivo zapošljavanje.

Sadržaj emisije dostupan je na poveznici

https://hrti.hrt.hr/livetv?referenceId=424147727&channelReferenceId=40013&player=True