Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu

Kategorija: Veliki poslodavac

ZAGREB, 6. svibnja 2019. godine – Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (dalje: ZOSI, www.zosi.hr), u suradnji s partnerima; Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao, Institutom za razvoj tržišta rada, SOIH-om – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i ove će godine nagraditi poslodavce koji su uvidjeli brojne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pritom savladali uvriježene predrasude vezane za njihovo uključivanje u svijet rada.

U kategoriji velikih poslodavaca, kao potencijalni dobitnici su odabrana poduzeća :

Ducal d.o.o. iz Jalžabeta i

Proizvodnja PG d.o.o. iz Preloga.

Ducal d.o.o. je logistički centar izgrađen u pet hala po 20 tisuća kvadrata, a namijenjen je za distribuciju robe Calzedonia za cijeli svijet. Osobe s invaliditetom su kod ovog poslodavca ravnopravni dio tima. Ovaj poslodavac zapošljava 503 radnika, od kojih su šesnaest osobe s invaliditetom koje sustavno zapošljava od 2012. godine. Novozaposlene osobe s invaliditetom se osposobljavaju za rad u zasebnoj radnoj jedinici, po završenom osposobljavanju počinju sa samostalnim radom u nekom od pogona. Za osobe s invaliditetom je rad organiziran u jednoj smjeni, u slobodnom ritmu rada, a prijevoz je organiziran za sve zaposlenike.

Proizvodnja PG d.o.o. iz Preloga, u vlasništvu austrijske obućarske tvrtke Paul Green, zapošljava ukupno 401 osobu, od toga 13 osoba s invaliditetom. Kod ovog poslodavca invaliditet nije zapreka, a svi zaposlenici rade u vrhunski opremljenom i potpuno automatiziranom prostoru, rađenom po uzoru na, kako i sam poslodavac navodi, austrijskom i njemačkom modelu. Poslodavac se, osim po vrhunskim prostornim uvjetima odlikuje i po iznimnoj organizaciji rada.