Otvoren prvi inkluzivni restoran u Republici Hrvatskoj

Ustanova URIHO je 31. svibnja 2022. godine na lokaciji Avenija Marina Držića 1. otvorila inkluzivni restoran i predstavila EU projekt “Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva”.

Restoran su svečano otvorili ravnateljica ZOSI-a Damira Benc, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić i ministar rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je dugogodišnji financijski pratitelj URIHO-a u održavanju zaposlenosti i stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Nadalje ćemo biti na raspolaganju kao partner URIHO-u, te svim zaštitnim i integrativnim radionicama i poslodavcima na otvorenom tržištu rada u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom, kazala je Benc.

Ministar Piletić naglasio je, kako restoran URIHO nije isključivo rezultat petnaestogodišnjih napora, dobrog programiranja, pomoći javnih proračuna i sredstava Europskog socijalnog fonda, već i čvrsta volja i politika Vlade, da što više osoba s invaliditetom uključi na tržište rada.

Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020., u okviru Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.“ Projekt je počeo s danom potpisivanja ugovora, odnosno, 11. ožujka 2022. godine a trajat će do 11.09.2023. godine. Ukupni proračun projekta iznosi 1.003.127,55 kuna.

Glavni je cilj projekta povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu prilagođenog programa profesionalnog usmjeravanja i treninga za pomoćne kuhare, te senzibilizirati ugostitelje za prihvaćanje osoba s invaliditetom. Očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. 

Foto: PIXSELL