Nakon dvije godine, održana iščekivana konferencija ZOSI-a, EASPD-a i udruge OSVIT: „Budućnost prava na rad: Kakva je uloga društvene ekonomije?“

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), Europsko udruženje pružatelja socijalnih usluga (EASPD) i Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske (OSVIT) 5. i 6. svibnja u Hob-u Zagreb održali su međunarodnu konferenciju posvećenu socijalnom poduzetništvu „Budućnost prava na rad: Kakva je uloga društvene ekonomije?“.

Događanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Konferenciju je uz predsjednika udruge OSVIT Josipa Držaića, pročelnicu zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romanu Galić otvorio ministar rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Europski socijalni fond PLUS: Potpore gospodarskoj i socijalnoj koheziji

Ministar Piletić otvorio je događanje riječima, „odgovornost je donositelja odluka da učine sve što je u našoj moći, da osiguramo osobama s invaliditetom bolji i kvalitetniji pristup tržištu rada. Na europskoj i nacionalnoj razini provode se različite aktivnosti s ciljem osnaživanja društvene ekonomije, no tek sad možemo vidjeti značajne korake ka osiguravanju njena prepoznavanja i legitimiziranja“ te najavio Europski socijalni fond plus, koji će značajno doprinijeti području društvene ekonomije.

Bogat je program tijekom dva dana konferencije osigurao četiri panela i ukupno osam radionica za 320 sudionika.

Ravnateljica ZOSI-a Damira Benc, održala je uvodnu prezentaciju i istaknula neizostavnu ulogu ZOSI-a u razvoju socijalnog poduzetništva, koje se provodi u okviru zaštitnih i integrativnih radionica. Razvoj socijalnog poduzetništva u najvećoj mjeri ovisi o sredstvima javnih proračuna, stoga je neophodno sveobuhvatno raspravljati pitanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, raditi na unaprjeđenju instrumenata i mjerila za ostvarivanje financijske potpore, kao i proširenju suradnje u okviru postojećih programa i projekta, naglasila je Benc.

Socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj nalazi se na prekretnici

Predavači i panelisti vodećih europskih institucija u ovom području, predstavili su najbolje organizacijske i poslovne prakse. Među brojnim predavanjima istaknuo se panel, na kojem su predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, poslodavaca i neprofitnog sektora pobliže predstavili dosadašnje rezultate, izazove s kojima se susreću u radu i smjernice za daljnji razvoj socijalnog poduzetništva.

Socijalno poduzetništvo nalazi se na prekretnici prema inovacijama, tehnološkoj transformaciji i zelenoj tranziciji, koje će dugoročno umanjiti administrativne troškove, povećati transparentnost te izjednačiti uvjete rada s onima na otvorenom tržištu.

Trendovi ukazuju na potrebu cjeloživotnog obrazovanja, jačanja kapaciteta osoba s invaliditetom i osnaživanje ljudskih potencijala, što će doprinijeti sposobnosti prilagodbe postojećih oblika socijalnog poduzetništva na tržišne promjene i biti ključna odrednica konkurentnosti, produktivnosti i osnovanosti investicija.