Proglašeni najbolji poslodavci za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu

Ravnateljica Benc, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić,  ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca Nina Mališ te SOIH-a – Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Marica Mirić svečano su dodijelili priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2021. godinu.

Priznanje je namijenjeno poslodavcima koji prednjače u zapošljavanju osoba s invaliditetom, njeguju kulturu uključivosti, pružaju jednake prilike za zapošljavanje, obrazovanje, napredovanje i sigurnost svih zaposlenika te upravljaju poslovanjem na društveno odgovoran način.

Događanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministar Piletić obratio se uzvanicima putem videa te naglasio važnost integracije i poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, u čiju svrhu Vlada godišnje izdvaja milijardu kuna, kojima se u prosjeku osigurava uključivanje na tržište rada za 1400 osoba s invaliditetom.

Poslodavci obuhvaćeni projektom ispunjavaju propisanu kvotnu obvezu zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Odabir najboljih izvršen je temeljem evaluacije provedenih terenskih istraživanja u 16 kompanija. U selekcijskom postupku, posebna je pažnja usmjerena na uvjete rada, radna mjesta i poslove na kojima rade te druge aktivnosti u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Poslodavci godine za osobe s invaliditetom za 2021. godinu su:

Mikro poslodavac: 
ASEMO D.O.O., Vrbovec

Mali poslodavac
DATA LINK d.o.o., Bjelovar

Srednji poslodavac:
OČNA OPTIKA OCULUS, obrt za optičke usluge i trgovinu, Osijek

Veliki poslodavac
3. MAJ BRODOGRADILIŠTE D.D., Rijeka

Poslodavac iz javnog sektora
SPLIT PARKING D.O.O., Split

Primjer dobre prakse
BOMARK PAK D.O.O., Ludbreg.