27. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom: Tranzicija prema inovacijama, tehnološkoj transformaciji i održivosti

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u suorganizaciji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH održava 27. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama – od slogana do realnosti”.

Dvodnevni simpozij, 24. i 25. listopada sadržajno će obuhvatiti teme: zapošljavanje, mladi i centri znanja te njihovu tranziciju prema održivosti. Pri čemu se ističu relevantni dionici, politike i institucije koji čine širi kontekst provedbe kohezijske politike s naglaskom na inovacije i uvođenje održivih rješenja.

Događanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba.

Uz predstavnike pokrovitelja, simpozij je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica Benc, koja je naglasila važnost “civilnog društva, koje neumorno zastupa interese osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, čiji se napori najjasnije odražavaju u kreiranju javnih politika, kojima je cilj prepoznati i prevladati društvene, pravne, ekonomske, političke i okolišne uvjete koji djeluju kao prepreka punom ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Uspjeh postojećih mjera i njihov budući razvoj svakako je pitanje odnosa među socijalnim partnerima, stoga ga je potrebno razmatrati sustavno i multidisciplinarno na dobrobit prije svega osoba s invaliditetom i svih dionika uključenih u ovaj proces“.

U sklopu programa simpozija, predavanje o poticajima Zavoda održao je Alen Kolar, pomoćnik ravnateljice za zapošljavanje i kontrolu. Uslugu vještačenja predstavile su vještakinje dr. Smiljana Podrug i Tina Tortić, prof. rehabilitator.