Dodijeljena priznanja „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2023. godinu.

Poslodavcima iz javnog i privatnog sektora dodijeljena su priznanja za najbolju praksu u području zapošljavanja i održivog rada osoba s invaliditetom u 2023. godini.

Dodjela priznanja održana je u ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine, na završnoj svečanosti projekta „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Na svečanoj dodjeli priznanja, sudjelovao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, predstavnici resornog ministarstva, poslovni partneri i uzvanici.

Ministar Piletić je čestitao dobitnicima koji su pokazali svijest i u svojim poduzećima pronašli mjesto za osobe s invaliditetom. Istaknuo je značajne pomake koje je postigla Vlada Republike Hrvatske za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, ali i aktivniju uključenost u zajednicu, što značajno utječe na poboljšanje kvalitete života.

Vršitelj dužnost ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ivan Prgomet istaknuo je važnost rada i zapošljavanja, posebno za osobe s invaliditetom koje kroz rad stječu samostalnost, sigurnost, ravnopravnost i samoaktualizaciju. Čestitao je svim ovogodišnjim dobitnicima koji su prepoznali svoju ulogu u stvaranju pozitivnog stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time i jačanju njihove zaposlenosti. Istaknuo je kako se osobe s invaliditetom, kod takvih poslodavaca, osjećaju ravnopravno s drugima naglašavajući kako nam svima to treba biti cilj, a da su poslodavci pritom najvažniji partneri.

Priznanja za najbolju praksu u području zapošljavanja osoba s invaliditetom dobili su poslodavci u 6 kategorija.

U kategoriji „Poslodavac iz javnog sektora“ priznanje je dobila:

 Opća županijska bolnica Požega. Uz glavnu bolničku djelatnost, zdravstvenu zaštitnu i dijagnostiku, bavi se znanstveno-istraživačkom i nastavnom djelatnošću.

Dobitnici iz privatnog sektora su: u kategoriji: „Mikro poslodavac“:

Veterinarska stanica Pakrac d.o.o., koja uz veterinarsku djelatnost na području Pakraca i Gaja, vodi sklonište za životinje u Bučju.

U kategoriji: „Mali poslodavac“:

Vatrostalna Sisak d.o.o. s 50 – godišnjom tradicijom u poslovima vezanim za vatrostalne radove i dimnjake.

U kategoriji „Srednji poslodavac“:

Žitoproizvod d.d., jedno od vodećih poduzeća u Karlovačkoj županiji i gradu Karlovcu u segmentu prerade i proizvodnje pekarskih i mlinskih proizvoda te svježe i suhe tjestenine s tradicijom od 1946. godine.

U kategoriji: „Veliki poslodavac“:

Kutjevo d.d., osim duge tradicije u proizvodnji vina od 1232. godine, proizvode visokokvalitetno sjeme ratarskih kultura te se bave stočarskom djelatnošću i proizvodnjom mesa.

 U kategoriji: „Primjer dobre prakse“:

Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o., koje se bavi proizvodnjom strojeva za vulkanizaciju i konfekcioniranje guma, što ih čini prepoznatljivim imenom i sinonimom kvalitete u svijetu autoindustrije, strojeve za ekstrakciju jestivog ulja te spremnike za prehrambenu, kemijsku i farmaceutsku industriju. Jedan je od najznačajnijih gospodarskih subjekata u istočnoj Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih članica HF Grupe.