Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu

Kategorija: Mikro poslodavac

ZAGREB, 23. travnja 2019. godine – Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (dalje: ZOSI, www.zosi.hr), u suradnji s partnerima; Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao, Institutom za razvoj tržišta rada, SOIH-om – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i ove će godine nagraditi poslodavce koji su uvidjeli brojne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pritom savladali uvriježene predrasude vezane za njihovo uključivanje u svijet rada.

U kategoriji mikro poslodavaca, kao potencijalni dobitnici su odabrane tvrtke:

 Eight dots j.d.o.o. iz Zagreba,

Prijateljica socijalna zadruga iz Metkovića,

Znak tišine d.o.o. iz Zagreba te

Incluido j.d.o.o., Šibenik.

Poduzeće Eight dots j.d.o.o. razvilo se iz Zadruge Relax čija se osnovna djelatnost sastojala od pružanja usluga masaže. U poduzeću zapošljavaju slijepe i slabovidne osobe, a gotovo svi zaposlenici su osobe s invaliditetom. Eight dots j.d.o.o. vodi salon za masažu u kojem pružaju usluge masaže. Većina zaposlenih su u poduzeće došli iz Zadruge Relax, a misija je poduzeća tržišno se pozicionirati kao najbolji i spremni su na zdravu, motivirajuću, konkurenciju. Poslovanje je stabilno dugi niz godina, prije svega zahvaljujući stalnim i vjernim klijentima, koji su im ujedno najbolje jamstvo vrijednosti i kvalitete.

Udruga osoba s invaliditetom ,,Prijatelj” Metković je 2011. godine osnovala Prijateljicu socijalnu zadrugu. Zadruga je osnovana s  ciljem obavljanja socijalno-humanitarne djelatnosti od važnosti za osobe s invaliditetom. Zadruga svojim djelovanjem i aktivnostima nastoji ugovarati poslove i narudžbe za predmete koje izrađuju njeni članovi. U Zadruzi se zalažu za zapošljavanje marginaliziranih skupina (osoba s invaliditetom ) ali i drugog osoblja prema iskazanim potrebama zadruge, kako bi  u bliskoj budućnosti pokrenuli i dodatne planirane usluge socijalnog karaktera. Cilj Zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada, jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima. U Zadruzi proizvode predmete od gipsa, gline, keramike, parafina i tekstila, recikliraju lampione te plasiraju robu na tržište.

Znak Tišine d.o.o., je poduzeće koja pruža ugostiteljske, tekstilne i usluge grafičkog dizajna. Ugostiteljska usluga je Silent Caffe, kafić u kojem rade gluhi konobari, a s obzirom na činjenicu da gluhe osobe rijetko rade poslove u kojima je potrebna intenzivna komunikacija, uvijek ih se raspodjeljuje u pogone sa strojevima, gdje mogu biti potpuno učinkoviti, što je motiviralo Savez gluhih na osnivanje poduzeća  „Znak Tišine“. Poduzeće posluje na tržištu od 2016. godine i ostvaruje pozitivan poslovni rezultat.

Društveno poduzeće Incluido j.d.o.o. bavi se grafičkim dizajnom, fotokopiranjem, proizvodnjom suvenira, dizajniranjem i izradom odjeće i modnih dodataka te čišćenjem ureda i stambenih prostora, a odnedavno su otvorili posebnu praonicu rublja u kojoj svoju plaću zarađuju većinom osobe s invaliditetom. Praonica djeluje u sklopu društvenog poduzeća Incluido, osnovanog s ciljem osiguravanja radnih mjesta za osobe s invaliditetom. Njihovim zapošljavanjem potiče se društvena odgovornost zajednice, ali i mijenja stav cijelog društva prema osobama s invaliditetom. Cilj im je biti najbolji u poslu kako bi si otvorili prostor za još koje radno mjesto za osobe s invaliditetom jer je njima iznimno teško na tržištu rada.