15. Međunarodni stručni skup u Zadru otvorio svoja vrata relevantnim temama vezanim za područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

U organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i udruge OSVIT, te pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava 09. i 10. svibnja 2019. u  Zadru je održan 15. Međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“, namijenjen stručnjacima u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom,

Održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica, inovacije postojećih sadržaja i procesa, personalizacija tržišne komunikacije samo su neke od tema koje su predstavili domaći i inozemni stručnjaci u više od 20 izvanrednih prezentacija, predavanja te panel raspravi.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava osiguralo nam je uvid u dvije aktualne teme; analizu posrednog utjecaja mirovinske reforme na profesionalnu rehabilitaciju te unapređenje položaja osoba s invaliditetom predstavila je pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Melita Čičak. Dok je Zrinka Špoljarić govorila o kontinuiranom unaprjeđenju rada centara za profesionalnu rehabilitaciju, te njegovom krajnjem utjecaju na bolju i učinkovitiju integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavilo je mjere koje doprinose poboljšanju uvjeta za osobe s invaliditetom u kontekstu svakodnevnih potreba, ali i poticanja zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom.

Prvog dana događanja sudionici su pratili raspravu na izvanrednom panelu „Zaštitne i integrativne radionice – iskustva sa zamjenskom kvotom“ na kojem su sudjelovali panelisti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zaštitnih i integrativnih radionica, te poslodavaca koji imaju iskustvo s korištenjem zamjenske kvote.

Osobito zanimljivu prezentaciju pripremio je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom pod nazivom „Poticaji i zamjenska kvota kao podrška održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom u zaštitnim uvjetima“, koja analizira utjecaj namjenskih sredstava na poslovne subjekte koji posluju kao posebni uvjeti zapošljavanja.

Dio programa ugostio je vodeće europske institucije u ovom području, u sklopu kojeg su analizirana zakonska rješenja Njemačke i Austrije kojima se potiču mjere profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Dvodnevan konstruktivan rad završio je analizom otvorenih pitanja te donošenjem zaključaka, koji predstavljaju putokaz ka novim i učinkovitijim rješenjima u praksi, te će zasigurno rezultirati daljnjom i intenzivnijom komunikacijom i suradnjom svih dionika u cilju unaprjeđenja sustava zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.