ANTONIO RENDULIĆ, AUTOR NAGRADE NAJBOLJIM POSLODAVCIMA ZA OSOBE S INVALIDITETOM U 2018. GODINI

Antonio Rendulić je mladi i iznimno talentirani umjetnik koji je rođen i odrastao u Osijeku, čija će djela biti dodijeljena dobitnicima nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu. Antonio je student je četvrte godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bavi se crtežom, slikom, grafikom, linorezom.

Iako je njegov put do Akademije bio logičan, nije bio nimalo lak. Antonio je pohađao osnovnu školu Retfala u Osijeku, a nakon redovitog cijepljenja u osmom razredu, trajno je vezan uz invalidska kolica. Danas, u Republici Hrvatskoj, istu dijagnozu ima manje od deset osoba. Iako prognoze liječnika nisu bile dobre, Antonio je, uz veliku podršku obitelji te nužnih tehničkih i arhitektonskih prilagodbi u okolini, nastavio srednjoškolsko obrazovanje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku. Talent koji je kod Antonia prepoznat već u osnovnoj školi, u srednjoj je školi potvrđen pa je uz velik trud po završetku srednje škole Antonio upisao Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Uz podršku svoje mentorice, izv. prof. dr. art. Ines Matijević Cakić, posvetio se temi Kopačkog Rita, koji mu je postao neiscrpan izvor inspiracije, a umjetnička djela inspirirana Kopačkim Ritom predstavio je na prvoj samostalnoj izložbi Grafički rit održanoj u prostoru Art kluba Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Ovaj vedar mladić, uspješan student te perspektivan mladi umjetnik, u suradnji s umjetnikom Alenom Kasumovićem, održao je zajedničku izložbu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, gdje je predstavio radove u tehnici linoreza, grafike visokog tiska, a u planu je održavanje još jedne zajedničke izložbe s drugom umjetnicom.

Kao izniman student prima stipendiju, a njegova su postignuća prepoznata te nagrađena i Dekanovom nagradom. Nakon završetka studija, planira se i dalje baviti umjetnošću.

Slike koje će biti dodijeljene nagrađenim poslodavcima, sam autor opisuje ovako: „U ciklusu linoreza spajam afinitet prema prirodi, dakle viđeni motiv sa vizualnim doživljajem, također i vizualno proživljeni. Spajanjem vertikalnih vodenih površina i horizontalne vegetacije, bilo vidljive ili apstrahirane, uočio sam jednostavnu ritmičku igru podatnu za brojne varijacije. Kroz rad i tehniku linoreza istražujem pejzaž kroz realnost, onako kako zaista vidimo, pa sve do konstruktivno jasnih sekvencija koje postaju same sebi dostatnima. Do toga da linija govori sama za sebe i gradi cjelinu.“

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom će na svečanoj dodjeli nagrada, 21. svibnja 2019. godine odabranim poslodavcima dodijeliti slike, tehnike linorez, s temom Kopačkog rita, autora Antonia Rendulića. Ukupno će biti dodijeljeno 6 slika, svakom poslodavcu u svojoj kategoriji, u kojoj su zajedno s ostalima konkurirali za nagradu „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu.