Dodijeljena priznanja „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2022. godinu.

Dodijeljena priznanja „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2022. godinu.

Poslodavcima iz javnog i privatnog sektora dodijeljena su priznanja za najbolju praksu u području zapošljavanja i održivog rada osoba s invaliditetom u 2022. godini.

Dodjela priznanja održana je u utorak, 27. lipnja 2023. godine, na završnoj svečanosti projekta „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom provodi ovaj projekt petu godinu zaredom, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Ministar Piletić istaknuo je važnost priznanja i čestitao poslodavcima koji stvaraju uvjete i radna mjesta za osobe s invaliditetom. „Ovo je jedna od najprestižnijih nagrada koju poslodavac može dobiti. Cilj nam je da ovakvim godišnjim dodjelama osvijestimo poslodavce koliko je važno zaposliti osobe s invaliditetom“.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc naglasila je važnost rada i zapošljavanja za osobe s invaliditetom te uspostavljanja dobre suradnje i partnerstva s poslodavcima. Ravnateljica Benc je čestitala ovogodišnjim dobitnicima koji su usmjereni na potencijal i vještine svojih zaposlenika i pritom stvaraju radno okruženje u kojima se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravno i sigurno.

Odabir najboljih poslodavaca napravljen je na temelju evaluacije terenskog ispitivanja, a u selekcijskom postupku je posebna pažnja usmjerena na prilagođenost radnih uvjeta, radnih mjesta i poslova.

Dobitnici priznanja „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2022. godinu:

U kategoriji „Poslodavac iz javnog sektora“ priznanje je dobio Dječji vrtić Cipelica iz Čakovca, najveći vrtić u Međimurskoj županiji. Zapošljava šest osoba s invaliditetom, od ukupno 108 zaposlenih.

Slijede poslodavci privatnog sektora; u kategoriji „Mikro poslodavac“ Lider Net d.o.o. iz Daruvara, poduzeće koje se bavi se bavi pružanjem telekomunikacijskih usluga, a razvija se i u području poljoprivrede. Od ukupno 15 zaposlenika, četiri su osobe s invaliditetom.

Kečkeš d.o.o. iz Preloga je dobitnik u kategoriji „Mali poslodavac“, nastao na tradiciji obiteljskog obrta u metalnoj struci. Od ukupno 30 zaposlenih, zapošljava 4 osobe s invaliditetom.

U kategoriji „Srednji poslodavac“ dobitnik je Grafokor d.o.o. iz Zagreba, tiskara i proizvođač ambalaže, a posljednjih se godina specijalizirala u izradi kartonske i papirnate ambalaže. Poslodavac zapošljava tri osobe s invaliditetom od ukupno 65 zaposlenika.

Metalska industrija Varaždin d.d. dobitnik je priznanja u kategoriji „Primjer dobre prakse“, a u 2022. godini zapošljava 13 osoba s invaliditetom od ukupno 540 radnika. Renomirani je svjetski proizvođač ventila i fazona koji se ugrađuju u vodovodne sustave, sustave za odvodnju, energetske sustave te procesnu industriju diljem svijeta. Poduzeće prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja svijeta, 70% svoje proizvodnje izvozi, a tradicija tvrtke seže od 1939. godine.

Na dodjeli priznanja predstavljen je novi dio „Priručnika s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta IV“, koristan alat u osiguravanju razumne prilagodbe radnog mjesta koji Zavod kontinuirano izdaje, a na usluzi je poslodavcima i stručnjacima.